Nemzetgazdasági Minisztérium

 

Bőcs Község Honlapja

Hírek
Képgalériák
Intézmények
Letöltések stb.
Bőcs Község hírei RSS csatornánBőcs Község a Facebookon

Magyar Falu

EGYHÁZ TÖRTÉNELME

A honfoglalás óta keresztyén település első temploma 1546-ban épült, de sajnos ezt a templomot azóta többször is fel kellett építeni. 1711-ben tornyot építettek hozzá. Külső-Bőcs és Belső-Bőcs mindig is egy egyházközséget alkotott és Borsodhoz tartozott, de volt olyan időszak, amikor különböző Tractushoz tartoztak. 1799. május 16.-án tartott superintendenciális gyűlésen csatolták a Bőcsi Egyházközséget az Abaúji Tractushoz és ahhoz tartozott 1859-ig. Belső-Bőcs egy érdekes csere miatt 1819-ben visszakerült Borsodhoz. Külső-Bőcs csak 1882-ben csatlakozott vissza a Borsodi Tractushoz.

Az 1848-as forradalom idején a református lelkész Futó Sámuel is jelentős részt vett ki a harcokból, majd utána fia ifj. Futó Sámuel huszárszázados lett a bőcsi lelkipásztor: 1826. szeptember 26.-án született Abaújszántón, 6 éves volt mikor apja Bőcsre került. Sárospatakon tanult és innen is indul neki a Szabadságharcnak. Először a Debreceni zászlóaljhoz megy, ahol már nincs hely, majd Miskolcra siet. Itt besorozták és a századdal Kassára megy. Fehértemplomnál átesett a tűzkeresztségen, Jankovácon megmenti a veszélybe került ágyúkat. A szabadságharc bukásakor Zsibó mezején tette le a fegyvert. Ezután bujdosik, majd Pesten tanítóként dolgozik. 1854-ben Mérában lelkipásztor, majd 1856-ban tért haza Bőcsre és 1893-ig, haláláig szolgált.

1870-ben hozzákezd a gyülekezet a templom újjáépítéséhez. Április 18.-án kezdik a bontást, ahol számtalan emberi csontot találtak, ami azt bizonyitja, hogy azon a területen temető lehetett. Annyira jól haladnak a munkával, hogy november 27.-ére a templom tető alá került. 1871-ben kerül a templomtoronyba az első harang, amit Walser Ferenc készített. A 8 mázsás harang 855 Forintba került. Összesen három harangja van. Az orgona 1909-ben a pécsi Angster gyárban készült. A világháború után, 1927-ben a falu 6.000 pengős költséggel megújíttatta a tetőt és a tornyot. A második világháború után több ember fogságba került, köztük az akkori lelkész Kalmár András is. Hazatérése után a Kormány koholt vádakkal elmozdította állásából, de 1991. június 30.-án amikor az utolsó szovjet katona elhagyta országunkat, az akkori istentiszteleten Kalmár András prédikált.


Bőcs Története (.DOC)


Copyright © 2005 Bőcs Község Önkormányzat | Minden jog fenntartva. | Design: Sitebuilding.hu - Honlap készítés | impresszum | email | admin | Bőcs Község honlapja