Nemzetgazdasági Minisztérium

 

Bőcs Község Honlapja

Hírek
Képgalériák
Intézmények
Letöltések stb.
Bőcs Község hírei RSS csatornánBőcs Község a Facebookon

Magyar Falu


MÁRK GERGELY MUNKÁSSÁGA

Márk Gergely, Magyarország egyetlen rózsanemesítője, 1923. október 27-én született az erdélyi Magyarrégenben. 1937-ben kertészinas Marosvásárhelyen, majd Baján elvégezte a középfokú kertészeti tanintézetet. 1946-ban tért haza az angol hadifogságból, majd 1950-ben szerzett diplomát a Magyar Agrártudományi Egyetem Kertész- és Szőlőgazdaságtudományi Karán. Egyetemi évei alatt a Tükernél szénrakodást vállalt, hogy el tudja magát tartani. Diploma megszerzését követően a Kertészeti Kutatóintézet munkatársaként dolgozott.

1958-ban ő rendezte az első Rózsakiállítást Budapesten 1400 rózsafajtából. A rózsanemesítéssel párhuzamosan Budatétényben létrehozta Európa egyik legnagyobb rozáriumát. 1981-től, nyugdíjba vonulásától kezdve, saját területén, Törökbálinton folytatta nemesítési munkáját, szinte kizárólag saját erőből.Kitüntetések és díjak:

• Munka Érdemrend ezüst fokozata, 1979.

• Munka Érdemrend arany fokozata, 1983.

• Magyar Köztársaság Arany érdemkereszt, 1999.

• Arany János Közalapítvány a Tudományért Darány Ignác szakkuratóriumi díj, 2002.

• Fleischmann Rudolf díj, 2003.

• Magyar Gyula emlékérem

Egy-egy új rózsafajta létrehozása 10-12 év. Nevéhez több mint 800 magyar rózsafajta nemesítése fűződik, melyek közül 200 állami elismerést kapott. Szabály, hogy az új fajtáknak mindig a nemesítő ad nevet, így ő mindegyiknek régi magyar helységekről, magyar történelmi események számos kiemelkedő személyiségéről és magyar szentekről adta nevét. „Szándékom mindig az volt, - mondja - hogy az országképet javítsam, történelmünk jeleseinek pedig emléket állítsak. Társadalmi rangom soha nem volt. Meggyőződésem, hogy nem a rang nemesít. Történelmünkre, szentjeinkre pedig emlékeztetni kell az embereket!”

. . 2008-ban történt az első Gergely bácsi által nemesített rózsa ültetése Bőcsön, az Önkormányzat parkosítási programja keretében. Kigyóssy-Schmidt Éva Bőcs szülötte. A róla elnevezett rózsa letelepítésére 2008. 10. 23-án került sor a szülőházánál egy emléktábla avatása mellett.

Ezt követően szorosabb kapcsolat alakult ki Márk Gergely, Kígyóssy-Schmidt Éva és Bőcs vezetősége között. Célunk a településfejlesztés mellett az volt, hogy segítsünk hazatalálni a „Márk rózsáknak”. Éppen ezért Bőcs község és vezetése felvállalta azt a nemes feladatot, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyéhez köthető „Márk rózsák” telepítését elősegíti. Mit is jelent ez? Azok a Gergely bácsi által nemesített rózsák, amelyek megyénkhez köthetők, azon településen éljenek tovább, amelyek nevét viselik, vagy nevük ahhoz a településhez köthető. Pl.: Muhi, Ónod, Tokaj, Sárospatak, Zemplén, Diósgyőr, II. Rákóczi Ferenc, Lorántffy Zsuzsanna, Ózd, Tisza, Abaúj-Torna, Borsod, illetve Bőcs, Kígyóssy Éva. Tevékenységünk elismerése képen Gergely bácsi községünkről is elnevezett egy rózsát, melynek méltó helye lett a 2012-ben átadott Márk Gergely Rózsapark.

.

.

Okirat.

„…mi magyarok alkotóképességben versenytársai vagyunk a világnak…” Egészségi állapota már nem tette lehetővé, hogy a Rózsapark átadásán személyesen velünk legyen. Községünk a munkássága elismerése képen díszpolgári címet adományozott neki, melyet Budapesten, a lakásán vett át.

.A rózsapark
Lórántffy Zsuzsanna emléke
Borsod
II. Rákóczi Ferenc
Kigyóssy Éva
Tokaj
Zemplén
Rózsák elhelyezése
Rózsák elhelyezkedése
Copyright © 2005 Bőcs Község Önkormányzat | Minden jog fenntartva. | Design: Sitebuilding.hu - Honlap készítés | impresszum | email | admin | Bőcs Község honlapja