Nemzetgazdasági Minisztérium

 

Bőcs Község Honlapja

Hírek
Képgalériák
Intézmények
Letöltések stb.
Bőcs Község hírei RSS csatornánBőcs Község a Facebookon

Magyar Falu



2016.05.17. 23:45
Lakossági bűnmegelőzési hírlevél
Bűnmegelőzés

Biztonságot a szépkorúaknak!
„A legkisebb ellenállás – bűnmegelőzés a szépkorúak körében” elnevezéssel indult prevenciós program megyénkben a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával.

ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER
Lakossági Hírlevél
2016. május
Biztonságot a szépkorúaknak!

„A legkisebb ellenállás – bűnmegelőzés a szépkorúak körében” elnevezéssel indult prevenciós program megyénkben a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával.

A projekt a „Harmadik Kor” Egyeteme Miskolc Alapítvány a Miskolci Egyetem,  a Miskolci Polgárőr Egyesület, a Szikra Alapítvány Miskolc, a B-A-Z Megyei Bűnmegelőzési Alapítvány, és a B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányság együttműködése keretében működik.
   
Céljai közé tartozik az idősödő és időskorúak részére betekintést nyújtani a bűnmegelőzés, az áldozattá válás, az áldozat segítés és a családon belüli erőszak legfontosabb jogi és gyakorlati kérdéseibe.  Végső soron a korosztály önvédelmi képességének erősítése.
 
A kitűzött célok elsősorban a szépkorúak kortárscsoport képzésével valósul meg, az által, hogy lehetőséget kapnak a hatóságokkal történő szakmai alapú, személyes együttműködés erősítésére.

A programsorozat egyik eleme „A bűnmegelőzés, áldozattá válás, áldozatsegítés módszerei, eszközei, lehetőségei a  rendőrség mindennapi gyakorlatában” címmel szervezett  kurzus, ahol a  mentorok a
B-A-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Kiképző Központjában önvédelmi bemutatón vettek részt.


A támadások elhárításához alkalmas védelmi módokat, és önvédelmi eszközök alkalmazását ismerhették meg az érdeklődők.

A tettesek a sérelmükre elkövetett bűncselekmények során azt használják ki, hogy az áldozatok jószívűek, hiszékenyek, többnyire egyedül vannak, könnyű megtörni az ellenállásukat. Az óvatlanság, a túlzott bizalom még mindig gyakori áldozati magatartás. Az idős emberek korukból, egészségi állapotukból, életmódjukból, szokásaikból, hiszékenységükből adódóan könnyebben megtéveszthetőek. Ezen okok miatt elmondhatjuk, hogy bűnözői csoportok specializálódtak az időskorúak sérelmére elkövetendő bűncselekmények módszereinek kidolgozására és elkövetésére.
Az időskorúak védekezési képessége leginkább azzal növelhető, ha az áldozattá válásuk módszereit, az elkerülés eszközeit és lehetőségeit megismerik és időben észlelik az esetleges átverési szándékot.
                   Figyelem új csalási módszerrel károsítják az állampolgárokat!
Az elmúlt időszakban megszaporodtak a „telefonos csalás” módszerével elkövetett bűncselekmények és ezzel kapcsolatos lakossági feljelentések.
Ismeretlen telefonáló rejtett számról felhívja a véletlenszerűen kiválasztott előfizetőt, majd közli, hogy a telefonszolgáltató társaság kisorsolta az ő telefonszámát, és így nyert egy nagyobb összeget. A nyeremény azonban akkor kerül a számlájára amennyiben regisztrációs költségként több tízezer forint összeget rátölt egy a telefonáló által megadott telefonszámra. Vagyis egy a tettes által megadott telefonszám egyenlegét kell feltölteni ATM-en keresztül a sértettnek. Az ily módon feltöltött telefonkártyát  a csaló ezek után különböző hirdetési oldalakon keresztül megpróbálja a későbbiek során értékesíteni. 
Az utóbbi időszakban előforduló csalások sértettjei a feltöltést teljesítették a nyeremény reményében, majd utóbb értesültek róla, amikor a szolgáltató központjánál érdeklődtek, hogy nincs akció a társaságnál.  
Így lepleződött le a telefonos csaló !
Egy te¬le¬fo¬nos csaló pró¬bál¬ko¬zott pénzt ki¬csalni ki¬sze¬melt ál¬do¬za¬tá¬ból, aki hagyta, hogy vé¬gig¬mondja a be¬etető szö¬ve¬get, köz¬ben az egész be¬szél¬ge¬tést rög¬zí¬tette.
http://bunmegelozes.eu/2016/05/12/biztonsagot-a-szepkoruaknak/
Az, hogy átverésről van szó, már az első mondatok után gyanítható, hiszen a telefonos ügyfélszolgálathoz alapfeltétel a szép beszédkészség. Sokak, főleg idősek dőlnek be az ilyen, vagy ehhez hasonló telefonos csalóknak, utána pedig futhatnak a pénzük után.
A csalók a hasonló akciókhoz általában feltöltőkártyás, vagy lopott mobilokat használnak, amiket pár hívás után egyszerűen eldobnak, nehogy a nyomukra vezessék a hatóságokat. Éppen ezért igen nehéz őket azonosítani, felelősségre vonni.


                                                          
Ne legyen a csalók áldozata!
_______________________________________
   
                    BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
          BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG
        BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY
             3527 Miskolc, Zsolcai kapu 32. Pf.:161
            Telefon: (46) 514-500/23-27, fax: 27-37
                                                             E-mail: bbalap@hu.inter.net


előzőhír archívumkövetkező



Copyright © 2005 Bőcs Község Önkormányzat | Minden jog fenntartva. | Design: Sitebuilding.hu - Honlap készítés | impresszum | email | admin | Bőcs Község honlapja