Nemzetgazdasági Minisztérium

 

Bőcs Község Honlapja

Hírek
Képgalériák
Intézmények
Letöltések stb.
Bőcs Község hírei RSS csatornánBőcs Község a Facebookon

Magyar Falu



2015.04.27. 21:03
Police hírlevél - Bűnmegelőzés
Bűnmegelőzés
A közelmúltban Bűnmegelőzési fórum volt a Faluházban. A lakosság figyelmét felhívták a különböző veszélyekre, kitértek arra, hogyan lehet megelőzni.

ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER

LAKOSSÁGI HÍRLEVÉL

2015. április

 

A besurranó tolvaj

avagy a „matracban tartott” értékek veszélyei

 

 

 

A tavaszi időjárás beköszöntével aktivizálódnak a besurranó tolvajok!

 

 

A tavaszias idő kicsalja az embereket a szabadba, a kertbe, ahol egyre hosszabb időt töltenek el. Megkezdődik a tavaszi nagytakarítás, a lakás átszellőztetése, miközben megjelenhetnek azok a bűnelkövetők, akik erre az alkalomra várnak és a könnyen megszerezhető zsákmányt remélve megpróbálnak bejutni a házba. A jogsértőknek nagy segítséget jelenthet egy szellőztetés végett nyitva hagyott ablak, vagy a záratlan kert kapu, melyeken át pillanatok alatt surranhatnak be az ingatlanba, és máris magukhoz veszik a mozdítható ingóságokat.

 

 

Elsősorban a családi házak, és a földszinti lakások vannak veszélyben, de a hétvégi házak esetében is előfordulhat ilyen típusú elkövetés, főként ott ahol őrizetlen, nyitva hagyják a bejárati ajtót, kaput és ablakokat.

 

A besurranó tolvaj érkezhet éjjeli is, ha észrevétlen be tud jutni, akkor képes arra is, hogy átkutassa a helyiségeket, amikor a háziak már mély álomba merültek.

Az ingatlanokból történő besurranásos lopás esetében nincs alsó értékhatár, akár 5 Ft eltulajdonítása is bűncselekmény elkövetését jelenti, és a tettest vissza lehet tartani a rendőr kiérkezéséig.

                                        

 

 

 

Figyelem! Előzze meg a bajt!

 

 

-          Lehetőleg mindig tartsa zárva a bejárati ajtaját, földszinti ablakait, kapuját, és melléképületét akkor is, ha otthon tartózkodik, vagy csak rövid időszakra távozik. Az ajtókulcsait ne hagyja elérhető helyen, például villanyóra szekrényben, virágcserép, vagy lábtörlő alatt.

 

-          Szellőztetéskor is legyen óvatos! Ne hagyja őrizetlen azt a helyiséget, melynek ablakát nyitva hagyta, mert egy perc alatt bemászhat a tolvaj. Szereltessen fémredőnyt, vagy fémrácsot ablakaira, melyek behatolást megakadályozzák.

 

-          A bejárati ajtóra érdemes széles látószögű optikai kitekintőt tetetni, és belülről biztonsági lánccal ellátni, így idegenek megjelenése esetén biztonságosan szem előtt lehetnek az ajtó előtt állók.

 

-          Ne tartson otthon nagy összegű készpénzt, és egyéb értékeit zárja el lemez- vagy pénzkazettába, és semmiképpen ne hagyja könnyen megszerezhető helyen, illetve ne vegye elő idegen előtt.

 

-          Amennyiben tetten ért egy besurranó tolvajt mérlegelje a helyzetet, gondolja át szembe száll-e vele, mivel a dolog megtartása vagy a menekülés érdekében a jogsértő személy erőszakot is alkalmazhat. Mérlegelés közben érdemes közvetlen segítséget hívni.

 

-          Haladéktalanul tegyen bejelentést a rendőrségen a 107-es vagy 112-es ingyenesen hívható telefonszámon, adjon meg minden információt a hatóság részére, és működjön közre az elkövetők elfogása érdekében.

 

-          A rendőrség kiérkezéséig ne változtasson meg semmit, mert az esetleg rögzítésre alkalmas nyomokat megsemmisítheti, ezzel megnehezítheti a nyomozást.

 

-          Kössön érték és kockázat arányos lakásbiztosítást, mely hozzájárulhat keletkezett kára megtérüléséhez.

 

Sokan gondolják, hogy megtakarításukat otthonukban tartják, ami fokozott biztonsági kockázatot rejt magában. Javasoljuk, hogy készpénzét, értéktárgyait ne a „matracban tartsa”, hanem olyan falba, falra szerelhető széfben, ami fokozottan védett a feltöréssel szemben. Ilyen kategóriájú, kellő biztonságot nyújtó széfek már 20-40 ezer forint áron beszerezhetők.

 

Az odafigyelés, és óvatosság a jó befektetés biztonságunk érdekében!

 

 

    

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG

BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY

+ 3501 Miskolc, Zsolcai kapu 32. Pf.:161

'  (46) 514-500/23-27, fax: 27-37

 


előzőhír archívumkövetkező



Copyright © 2005 Bőcs Község Önkormányzat | Minden jog fenntartva. | Design: Sitebuilding.hu - Honlap készítés | impresszum | email | admin | Bőcs Község honlapja