Nemzetgazdasági Minisztérium

 

Bőcs Község Honlapja

Hírek
Képgalériák
Intézmények
Letöltések stb.
Bőcs Község hírei RSS csatornánBőcs Község a Facebookon

Magyar Falu



2014.02.12. 17:17
Még több pénz marad a családok zsebében
Rezsicsökkentés

A harmadik rezsicsökkentéssel visszaadjuk azt az egyhavi bért vagy nyugdíjat, amit a Gyurcsány-koalíció vett el a családoktól – monda Németh Szilárd. Szólt arról is, a paksi bővítés tíz év múlva 10-20 százalékkal olcsóbb energiaárakat eredményez majd.

A gáz ára április 1-jétől 6,5 százalékkal, az áramé szeptembertől 5,7 százalékkal, a távhő ára októbertől 3,3 százalékkal csökken – jelentette ki Németh Szilárd csütörtöki sajtótájékoztatóján annak kapcsán, hogy az Országgyűlés elfogadta a harmadik rezsicsökkentést. Mint mondta, minden család zsebében még több pénz marad, és hangsúlyozta azt is, hogy nincs olyan magyar család, akit ne érintene a költségek csökkenése.

Ennek kapcsán rámutatott, a decemberi kiskereskedelmi adatok 1,8 százalékos bővülést jeleznek a rezsicsökkentés következtében a lakosságnál maradt pénz, illetve az infláció mérséklésének köszönhetően. Ez a tavalyi év legmagasabb bővülése – fűzte hozzá a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezetője.

Szólt arról is, hogy megvédik a rezsicsökkentés politikáját minden külső és belső támadás ellenében. Úgy fogalmazott, nem fognak engedni a brüsszeli nyomásnak, mert azt igazságtalannak és az európai joggal összeférhetetlennek tartják. A belső nyomás elég egyértelmű: ismét összeálltak azok, akik 2002 és 2010 között egy ellentétes rezsipolitikát folytattak – utalt arra, hogy a baloldali kormányzás idején 15 alkalommal emelték a rezsi árát.

Tájékoztatott arról is, hogy elkészül a közműszolgáltatási törvény is, amelynek a legfontosabb célja, hogy az energiaszolgáltatás nonprofit jelleggel működjön. Ez azt jelenti, hogy mind a magyar családok, mind a hazai ipar számára Európa legolcsóbb energiáját tudjuk biztosítani – szögezte le. Felhívta a figyelmet, hogy ezáltal a családok megélhetése még biztosabbá válhat, és az olcsó energia olyan gazdasági környezetet eredményez, ami kedvez a hazai vállalkozásoknak, a foglalkoztatás növekedésének és a külföldi befektetéseknek.

A harmadik rezsicsökkentéssel visszaadjuk azt az egyhavi bért vagy nyugdíjat, amit a Gyurcsány-koalíció vett el a családoktól – emelte ki. Példaként említette azt is, hogy egy négytagú, távfűtéses panellakásban élő család akár évi 125 ezer forintot is spórolhat, ugyanez családi ház esetében 165 ezer, egy többgenerációs családnál pedig akár 270 ezer forint is lehet. A távfűtéses lakásokban élő nyugdíjasok átlagosan 78 ezer, egy átlagos családi ház esetében pedig 115 ezer forintot spórolhatnak - sorolta.

„Nincs olyan magyar család, akit ne érintene a költségek csökkenése."
Annak kapcsán, hogy az LMP politikusai megpróbálták megakadályozni a paksi atomerőmű bővítéséről szóló javaslat név szerinti zárószavazását, a politikus kifejtette, a paksi bővítés kezdete 2005-re nyúlik vissza. Emlékeztetett arra is, hogy azon a 2013. decemberi gazdasági bizottsági ülésen, ahol Paks ügyét tárgyalták, „egyetlenegy jelenleg ellenző, trombitáló, sivalkodó párt képviselője” sem volt jelen. Mint mondta, amíg a szocialisták gazdasági érdekeltségei úgy kívánták, addig támogatták a bővítést.

Hangsúlyozta, a paksi atomerőmű fejlesztéséről szóló egyezmény azért is jelentős, mert a két új blokk beüzemelésével ugyanis körülbelül 13 százalékkal lesz csökkenthető a villamos energia ára. Ha megvalósul a paksi felújítás, akkor 10 év múlva 10-20 százalékkal is olcsóbb lehet az energia ára – jelentette ki.

Kitért arra is, a fejlesztéssel Magyarország energiabiztonsága erősödik, és tovább nő energetikai függetlensége is. Leszögezte, a bővítés hozzájárul ahhoz, hogy a magyar vállalkozások és a családok hosszú évtizedekre olcsó és biztonságos áramellátáshoz juthassanak.

Továbbra is mindent megteszünk az esélyegyenlőség javítása érdekében

Továbbra sem engedjük el a fogyatékossággal élő, illetve a megváltozott munkaképességű személyek kezét, továbbra is figyelünk rájuk, mindent megteszünk azért, hogy javítani tudjuk az esélyegyenlőségüket – húzta alá Tapolczai Gergely.

A Fidesz országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján elmondta, az április 6-ai parlamenti választás lesz az első, amikor minden területen figyelembe kell venni a fogyatékossággal élő szavazók igényeit a választási eljárásról szóló törvény alapján.

"A Fidesz-KDNP-kormány intézkedések sorával segíti a fogyatékossággal élő személyeket."
A fogyatékossággal élők különböző segítségeket igényelhetnek, és jelezhetik, mire van szükségük. A vakok és gyengénlátók braille-írásos formátumú választási értesítőt igényelhetnek, illetve a szavazáskor szavazósablont kérhetnek. A választási értesítőben is benne kell lenni az akadálymenetesítésre vonatkozó információknak. A mozgáskorlátozottak – ahogyan eddig is - mozgó urnát kérhetnek. A törvény arról is rendelkezik, hogy minden választókerületben lennie kell egy akadálymenetes szavazóhelyiségnek. A fogyatékossággal élők könnyen érthető változatban megfogalmazott értesítőt is kérhetnek. A testi fogyatékossággal vagy egyéb akadályozottsággal rendelkező szavazók választott segítő személy segítségét vehetik igénybe, ha nem tudják megoldani a szavazást – fejtette ki Tapolczai Gergely.

A fideszes képviselő a rezsicsökkentéssel összefüggésben elmondta, hogy Európában Magyarországon vezetik be először azt az intézkedést, hogy a fogyatékossággal élő fogyasztóknak a jövőben lehetőségük lesz akadálymentes számlát igényelniük. Arra is emlékeztetett, azokban a társasházakban, melyek több mint 4 emeletesek, és fogyatékossággal élő lakó él bennük, ott folyamatosan biztosítani kell a lépcsőházak, folyosók világítását, illetve a liftek folyamatos működését. A tartozások ellenére is biztosítani kell ezeket a szolgáltatásokat – tette hozzá.

Tapolczai Gergely arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban nagyon sok munkáltatónál sikerült elérni, hogy több fogyatékossággal élő munkavállalót alkalmazzanak. Tavaly körülbelül 30 ezer fogyatékossággal élő, illetve a megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatását támogatták 40 milliárd forintos keretösszegből. 2012-ben bevezettük a rehabilitációs kártyát, képzési foglalkoztatási program indul 12 milliárd forintos keretösszeggel, a RÉV projekt pedig több mint ötezer megváltozott munkaképességű személy számára biztosít képzéseket - sorolta. A fideszes politikus arról is beszélt, hogy az Új Széchenyi Terv 40 milliárd forintot fordít a fogyatékossággal élő, és a halmozottan hátrányos helyzetű személyek esélyegyenlőségének a növelésére, illetve társadalmi befogadásuk elősegítésére, foglalkoztatásuk ösztönzésére.

A Fidesz-KDNP-kormány intézkedések sorával segíti a fogyatékossággal élő személyeket. Továbbra sem engedjük el a fogyatékossággal élő, illetve a megváltozott munkaképességű személyek kezét, továbbra is figyelünk rájuk, mindent megteszünk azért, hogy javítani tudjuk az esélyegyenlőségüket – húzta alá Tapolczai Gergely.

(fidesz.hu)


előzőhír archívumkövetkező



Copyright © 2005 Bőcs Község Önkormányzat | Minden jog fenntartva. | Design: Sitebuilding.hu - Honlap készítés | impresszum | email | admin | Bőcs Község honlapja