Nemzetgazdasági Minisztérium

 

Bőcs Község Honlapja

Hírek
Képgalériák
Intézmények
Letöltések stb.
Bőcs Község hírei RSS csatornánBőcs Község a Facebookon

Magyar Falu



2014.02.05. 00:18
Bérpótlékot kapnak a szociális területen dolgozók
Pelczné Gáll Ildikó

Ágazati bérpótlékban részesülnek a szociális ágazatban dolgozók. Ennek köszönhetően 5,4 – 11,4 százalékkal növekedhet az ágazatban dolgozók bruttó bére.

"Az emelés közel 90 ezer embert érint.". Havi bruttó bérük 6.000 – 17.200 Ft közötti összeggel emelkedik, a munkában eltöltött évektől és az iskolai végzettségtől függően. A Kormány összesen 11,8 milliárd forint többletforrást biztosít erre a célra 2014-ben. Megemelt bérüket első alkalommal 2014 márciusában kapják kézhez – 2014. januárig visszamenőleg. Azok az ágazatban dolgozó szakemberek, akik pedagógus munkakörben vagy 2014. január 1-től gyermekvédelmi gyámi munkakörben tevékenykednek – de korábban pedagógusi munkakörben dolgoztak –, a pedagógusokra vonatkozó juttatásban részesülnek. A nevelőszülők pedig az idei évben megvalósított foglalkoztatási jogviszony alapján kerülnek díjazásra.
(EMMI, Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság)


Egyre többen követik hazánkat


A rezsicsökkentés gazdasági érdek, az ország érdeke és a családok érdeke - húzta alá Pelczné Gáll Ildikó.

Három év alatt többször kellett megélnem Brüsszelben, hogy megpróbálnak bennünket „leradírozni ” a térképről magyar szocialista képviselők segítségével – fogalmazott a néppárti EP-képviselő, szerdán az OMI Városi Művelődési Központban Ózdon, a Fidesz rezsifórumán. Azt bizonygatták, hogy hazánk gazdaságpolitikája egy elhibázott gazdaságpolitika – fűzte hozzá.

Mint mondta: 2009-ben az államcsőd szélén tántorgott az ország. Ezt a szocialista kormány egy „gigahitellel” kezelte, melynek visszafizetését – hogy-hogy nem – 2014-re időzítették - tudatta. Felidézte: a kormányváltást követően az uniós bürokraták is újabb hitelt javasoltak a válság kezelésére, ami újabb megszorításokat jelentett volna a magyar családoknak.
Ezzel szemben hazánk másik utat választott, amit egyre többen követnek – mutatott rá. „Az unió ma már beismeri, hogy rossz válságkezelési utat választott” – jegyezte meg, hangsúlyozva, hogy a késlekedés
már eddig is igen sokba került.

„Az unió ma már beismeri, hogy rossz válságkezelési utat választott.”
Az államadósságot érintve elmondta: 2002-ben családonként ez kétmillió forintot jelentett, amit a balliberális kormányok ötmillió forintra tornázták fel.

Az elmúlt időszakban mindenki ellenünk volt, kivéve Önöket – fogalmazott a fideszes képviselő, utalva arra is, hogy e támogatás nélkül nem tudták volna visszafizetni az IMF-hitelt, növelni a foglalkoztatást és javítani a családok helyzetét.

„Vannak, akik azt mondják, hogy mindent a piacra kell bízni, ezzel szemben én azt mondom, válságban semmit” – mondta. A rezsicsökkentés gazdasági érdek, az ország érdeke és a családok érdeke - húzta alá. Ennek kapcsán emlékeztetett, az intézkedést megelőzően a legtöbb családnak jövedelme 30-40 százalékát kellett rezsire fordítania.

"A rezsicsökkentésnek köszönhetően 240 milliárd forint maradt az embereknél, ami átlagosan 100 ezer forintot jelent családonként."
Azonban a rezsicsökkentéseknek köszönhetően 240 milliárd forint maradt az embereknél, ami átlagosan évente 100 ezer forintot jelent családonként – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy további csökkentést fognak
végrehajtani a gáz, a villany és a távhő árának esetében.

Ugyanakkor szólt a folyamat végrehajtásának nehézségeiről is, érzékeltetve, hogy a szolgáltatók nem voltak kifejezetten együttműködőek. „Az egész nem történhetett volna meg”, ha 2,5 millióan nem gondolják úgy, hogy
támogatniuk kell aláírásukkal a rezsicsökkentést. Nem gondolta mindenki ezt így, de Nyakó úr, ha akar, fizethet többet a szolgáltatóknak” – jegyezte meg.

Amíg nincs piaci foglalkoztatás, addig az államnak kell biztosítania munkát az embereknek – utalt a közfoglalkoztatásra, hangsúlyozva, hogy a családoknak szükségük van jövedelemre, de ez nem lehet segély.

A baloldali összefogás tartalmát jellemezve úgy fogalmazott: az egész úgy kezdődött, mint egy szappanopera, és úgy is végződik. „Számukra egy a lényeg, hogy Orbán Viktort le kell váltani” – mutatott rá, megjegyezve, jelentős külföldi támogatásban részesülnek a baloldal politikusai.

„Bajnai, Gyurcsány, Mesterházy próbálkoztak már - volt rá lehetőségük nyolc év alatt -, elvettek egyhavi bért és nyugdíjat, eladósították az országot és a lakosságot, illetve tizenötször emelték a gáz és a villany
árát” – emlékeztetett.

Ennek ellenére nem tanulnak semmiből – utalt Pelczné Gáll Ildikó a baloldal „Fájni fog” programjára. Adóemelés, minimálbércsökkentés, a rezsidíjak emelése és a családi adókedvezmények elvétele – jellemezte a Gyurcsány-koalíció terveit.

„Ha ezen az úton megyünk, akkor fájni fog, de ha kiállunk értékeink és eredményeink mellett, akkor nem fog fájni” – mutatott rá. Ha ez a „Magyar Csapat” össze tud állni, sikeresek leszünk – vélekedett. Ugyanakkor örömtelinek nevezte, hogy ennyien jönnek el a Fidesz rezsifórumaira, és sokan támogatják a rezsicsökkentést.

„Szeretnénk folytatni, szeretnénk stabilizálni ezt a helyzetet, és szeretném, ha mernénk nagyok lenni” – húzta alá. Végül azt mondta, a választáson az emberek arról döntenek majd, hogy „fájni fog vagy nem”.

Riz Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke Czomba Sándor mai nyilatkozatára hivatkozva közölte: ma 4 millió 15 ezren dolgoznak hazánkban. „Igen, vannak köztük közfoglalkoztatottak is” – fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy értékteremtő munkát végeznek ők is. „Voltak olyan időszakok, amikor nem pipáltak a kémények” – emlékeztetett, megjegyezve, hogy ezzel szemben ma az Ózdi Acélművek – több mint 450 embernek munkát adva -, a város lelke.

Egyúttal arról is szólt, hogyha a farkaslyuki kísérleti tárnákban beindul a tényleges kitermelés, úgy az ismét több száz embernek nyújthat megélhetést. Ezt különösen fontosnak nevezte, ugyanis a helyi emberek
identitásának meghatározó része a bányászat.

(fidesz.hu)


előzőhír archívumkövetkező



Copyright © 2005 Bőcs Község Önkormányzat | Minden jog fenntartva. | Design: Sitebuilding.hu - Honlap készítés | impresszum | email | admin | Bőcs Község honlapja