Nemzetgazdasági Minisztérium

 

Bőcs Község Honlapja

Hírek
Képgalériák
Intézmények
Letöltések stb.
Bőcs Község hírei RSS csatornánBőcs Község a Facebookon

Magyar Falu



2014.01.20. 23:20
A rezsicsökkentés fontos és pozitív változásokat hozott
Rezsicsökkentés

Németh Szilárd Pintér Istvánnal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatójával tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett, a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport legfontosabb fogyasztóvédelmi feladata az volt, hogy a rezsicsökkentés minden magyar családnál az ország teljes területén az elhatározott mértékben megtörténjen.

A fideszes politikus felidézte, amikor elindult az első rezsicsökkentés, már az első héten nagyon sok megkeresés érkezett hozzájuk, melyeknek csak egy része foglalkozott a konkrétan a rezsicsökkentéssel, többen ugyanis régi fogyasztóvédelmi problémákat vetettek fel. Németh Szilárd a közműszolgáltatási piacot egyensúlytalannak nevezte, ahol nem igazán működnek a piac törvényei, és ahol korábban senki sem foglalkozott sem az egyedi, sem pedig a nagyobb közösségeket érintő problémákkal. A politikus elmondta, a beérkező nagyszámú panasz azt mutatta, hogy probléma van a szemlélettel és a napi gyakorlattal is. Aláhúzta, a rezsicsökkentésen keresztül ezek a problémák orvosolhatók és megoldhatók.

"a magyar fogyasztók mellé állva olyan döntéseket kell hozni, melyek garantálják a rezsicsökkentés teljes körű végrehajtását."
Németh Szilárd leszögezte, a magyar fogyasztók mellé állva olyan döntéseket kell hozni, melyek garantálják a rezsicsökkentés teljes körű végrehajtását, megteremtik a közműszolgáltatásoknál az egyensúlyt, és megszüntetik a fogyasztók kiszolgáltatottságát. A politikus elmondta, meg kellett erősíteni a fogyasztóvédelmi rendszert jogszabályi és szervezeti értelemben egyaránt.

A képviselő arról is beszélt, hogy az Országgyűlés 12 törvényjavaslatot fogadott el, és több mint 10 rendelet született a fogyasztóvédelem területén. Elmondta továbbá, hogy a rezsi munkacsoport 24 alkalommal ülésezett a fogyasztóvédelmi hatóság bevonásával.

A fideszes politikus fontosnak tartja, hogy minden kormányhivatalnál található rezsipont, és arra is felhívta a figyelmet, hogy 2014. február 1-től kötelező megfelelően képzett fogyasztóvédelmi referenst alkalmazni a nagyvállalatoknál és a közműszolgáltatóknál.

Németh Szilárd kitért a lényegesebb fogyasztóvédelmi változásokra is. A bírságplafon 100 millióról 500 millió forintra emelkedett, egységes, érthető számlaképrendszer jött létre, megteremtették a negyedéves mérőleolvasás lehetőségét, és megtiltották a fogyasztói csoportok létrehozását – sorolta. A politikus beszélt a szociális közműtörvény fontosságáról, és felhívta a figyelmet arra is, hogy 10 ezer forintos kötbért kap a fogyasztó, ha nem jár el vele szemben megfelelően a szolgáltató.

A fogyasztóvédelmet sikerült úgy átalakítani, illetve jó úton vagyunk abba az irányba, hogy a rezsicsökkentés fenntartható legyen. A rezsicsökkentésnek nemcsak energia- és szociálpolitikai lába van, hanem fogyasztóvédelmi is – húzta alá Németh Szilárd.

Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója beszámolt arról, hogy országosan 47 témavizsgálatot indítottak el, a felügyelőségeken 25 ezer vizsgálatot végeztek, melyek tekintetében 26 százalékos volt a kifogásolási arány. A mikro-, kis-és középvállalkozásoknál megvalósult a tudatos fogyasztóvá válás, viszont a nagyobb cégeknél, energiacégeknél, áruházláncoknál ez még hagy kívánnivalót maga után – jegyezte meg. Elmondta továbbá az éves panaszbejelentések közel 70 százaléka az energiaszolgáltatókra vonatkozik. 2013 kiemelt feladata az energiaszolgáltatók vizsgálata volt, és ez marad 2014-ben is – húzta alá a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója.

 

Gyurcsány eltörölné a rezsicsökkentést
 
Gyurcsány Ferenc alig várja, hogy visszacsinálhassa a rezsicsökkentést, és visszaállítsa a Gyurcsány-korszak világrendjét, ahol a külföldi közműcégek extraprofitját semmi sem veszélyezteti - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője.

Selmeczi Gabriella arról beszélt, Gyurcsány Ferenc egy tegnapi nyilatkozatában félreérthetetlenül elmondta, hogy „a rezsicsökkentés egy hülyeség, és teljesen mindegy, hogy eddig a parlamentben hogyan szavaztak róla”.

Gyurcsány Ferenc alig várja, hogy visszacsinálhassa a rezsicsökkentést, és visszaállítsa a Gyurcsány-korszak világrendjét, ahol a külföldi közműcégek extraprofitját semmi sem veszélyezteti – mondta a Fidesz szóvivője.

"A Fidesz nem enged a rezsicsökkentés politikájából."
Selmeczi Gabriella úgy fogalmazott, a Gyurcsány-korszakban a szolgáltatók 1040 milliárd forint tiszta profitot söpörtek be, közben a magyarok belegebedtek a számlák kifizetésébe. Az első Gyurcsány-korszakban privatizálták a még megmaradt közműcégeket, ezáltal teljesen kiszolgáltatták a magyar családokat a külföldi szolgáltatóknak – tette hozzá a szóvivő. Ez volt a Gyurcsány-korszak hét főbűne közül az egyik.

Annyiszor emelték az energiaárakat, hogy 2010-re már a magyarok fizették Európa legmagasabb gázárát és a második legmagasabb áram árat. A gáz árát háromszorosára, a villany árát pedig kétszeresére emelték – emlékeztetett a nagyobbik kormánypárt szóvivője. Selmeczi Gabriella elmondása szerint „ma ugyanazok az emberek, ugyanazzal a programmal készülnek, mint az első Gyurcsány-korszakban”.

Ha rajtuk múlik, akkor egy pillanat alatt eltörölnék a rezsicsökkentést. Ebben a Gyurcsány-koalíció minden szereplője egyetért. A Fidesz azonban nem enged a rezsicsökkentés politikájából, a január 24-i frakcióülésen dönteni fogunk a harmadik rezsicsökkentésről – szögezte le a fideszes politikus. Selmeczi Gabriella hozzátette, az országszerte zajló rezsifórumokon várják azok jelentkezését, „akik nem kérnek a Gyurcsány-korszakból, és egyben szeretnének segíteni abban, hogy meg tudjuk védeni a rezsicsökkentést”.

Várunk mindenkit a Magyar Csapatba, aki úgy gondolja, hogy Magyarországgal még egyszer ezt nem lehet megtenni – jelentette ki a Fidesz szóvivője.

 

Teltházzal indult a rezsifórum
 
Vissza tudtuk fizetni a baloldal által felvett IMF-hitelt, a költségvetés stabil lábakon áll, és négymillió fölött van a foglalkoztatottak száma - hangzott el Putnokon, szerdán a Fidesz első rezsifórumán.

Soltész Miklós szavai szerint az, hogy 2009-ben hét és fél százalék volt a gazdasági visszaesés, akkor „mindent elmondtunk az előző nyolc év örökségéről”. Hangsúlyozta: az Orbán-kormánynak számos olyan intézkedése volt, amelyeknek ma már látszanak az eredményei.

Ha ezeket a lépéseket akkor nem vállaljuk fel, akkor ma Magyarország Görögország útján lenne – fűzte hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt időszakban nemcsak a hazai baloldal és a hozzájuk köthető szervezetek, hanem a „brüsszeli technokraták” támadásait is „vissza kellett vernünk”.

"A kormánynak sikerült megállítania az államadósság növekedését."
Hangsúlyozta, hogy a kormánynak sikerült megállítania az államadósság növekedését, amit a szocialisták kormányzásuk alatt megkétszereztek.

Emellett vissza tudtuk fizetni a baloldal által felvett IMF-hitelt, a költségvetés stabil lábakon áll, és négymillió fölött van a foglalkoztatottak száma – sorolta.

A szociális és családügyért felelős államtitkár elmondta, bármerre jár az országban, mindig kedvező visszajelzéseket kap annak kapcsán, hogy a kormány célja a munkaalapú társadalom megteremtése.

Szavai szerint a magyar emberek nem kölcsönökből, hitelekből vagy segélyekből akarnak megélni. Egyúttal megjegyezte, hogy hazánkban a munkanélküliség alacsonyabb, mint az uniós átlag. Szólt arról is, hogy a kormány számos intézkedést hozott a családok érdekében. Hosszú távú, nemzetpolitikai szempontból is fontos, hogy a családi adókedvezmény megmaradjon a támogatási rendszerben – emelte ki.

Felidézte, hogy amikor 2001-ben az első Orbán-kormány megemelte a minimálbért, a szocialisták és a baloldali szakszervezetek tiltakoztak ellene a legjobban. A dolgozni akaró emberek élete nem érdekelte őket – fűzte hozzá.

"Míg Gyurcsány 4 millióért festtette át szolgálati autóját, addig Orbán Viktor a páncélozott Audiról egy egyszerű mikrobuszra váltott."
A szociális intézkedéseknél maradva kiemelte: a tavalyi év áttörést jelentett, mivel nemcsak sikerült megtartani a nyugdíjak vásárlóértékét, hanem meg is tudták emelni az összeget.

A két és félmillió aláírás, a sok-sok támogató levél, a rezsicsökkentő fórumok sokasága mind megerősítette a kormányt és a mellette álló parlamenti többséget abban, hogy fontos a rezsicsökkentés – jelentette ki.

Kubatov Gábor pártigazgató három „becsületbeli ügyet emelt ki”, amelyeket mindenképp rendezni akartak az elmúlt négy évben. Ilyenként említette a kettős állampolgárságot, az alkotmány megújítását és a 2006. októberi tüntetések szétverésének ügyét.

Ez utóbbival kapcsolatban úgy fogalmazott: a diktatórikus ítéleteket hatályon kívül kellett helyezni, és azokat az embereket is kárpótolni kellett, akik „semmi rosszat nem tettek, csak elmentek egy ünnepségre, és aztán rájuk rontott a rendőrség”.

A fideszes politikus a ciklus szimbolikus lépéseit értékelve kifejtette: felére csökkentették az önkormányzati képviselők számát, hiszen mint mondta: „hazánk igazán megérdemel annyit, hogy kevesebb önkormányzati képviselővel végezzük el ezt a munkát”.

„Alázattal voltunk akkor is, amikor eldöntöttük, hogy 199 fős parlamentet hozunk létre” – jegyezte meg.

Kubatov Gábor további költségcsökkentő intézkedésként említette, hogy az államtitkárok az Audikból Skodákba ültek át. Itt kitért arra is, hogy míg Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején 4 millió forintért festtette át szolgálati autóját, addig Orbán Viktor a páncélozott Audiról egy egyszerű mikrobuszra váltott.

Szólt a kormányzati struktúra átalakításáról is, kiemelve, hogy 16 helyett nyolc minisztériumot hoztak létre.

„Romániában elvettek a közszolgák béréből és a nyugdíjakból 25 százalékot” – utalt a pártigazgató arra, hogy keleti szomszédunk igénybe vette az IMF „segítségét”. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy ennek ellenére ott nem oldódott meg a helyzet, hiszen további megszorításokat hajtanak végre jelenleg is. Mint mondta, bármely ország fogadta el a valutaalap iránymutatását, ott állami tulajdont kellett privatizálni, a közszolgák és nyugdíjasok bérét csökkenteni, és az önkormányzatok finanszírozását jelentősen visszafogni.

„Ne legyen kétségünk afelől, hogy ugyanezt kérték volna tőlünk is” – mutatott rá. Ezzel szemben nálunk csökken az államadósság, három százalék alatt van a költségvetés hiánya. Továbbá tudtunk segíteni az embereken munkahelyteremtéssel és a rezsicsökkentéssel – húzta alá a Fidesz pártigazgatója.

Kubatov Gábor végül arról beszélt, hogy 2002-ben és 2006-ban egy százalékkal vesztettük el a választásokat, ami szavazókörönként négy szavazat. „Most tavasszal arra kell gondolnunk, hogy össze kell szedni azt a plusz négy szavazatot szavazókörönként” – szögezte le.Végül arra bíztatta a jelenlevőket, hogy jelentkezzenek a Magyar Csapatba.

 

Selmeczi: Valakiknek minden pénzt megérne...
 
Bizonyos pénzügyi köröknek minden pénzt megérne az, hogyha a Gyurcsány-korszak visszatérne; a szabadrablás és minden idők legkorruptabb kormányzása újra folytatódhatna - mondta Selmeczi Gabriella, egy más témában tartott sajtótájékoztatón.

Lehet újra az ügyvédek szoknyája mögé bújni, de azért a tények a következők: Gyurcsány Ferenc cégét, az Altust, Soros György egyik alapítványa több mint 13 ezer dollárral tömte ki. Legalábbis ennyiről tudunk – reagált Selmeczi Gabriella Gréczy Zsolt (DK) nyilatkozatára.

"GYURCSÁNY CÉGÉT, AZ ALTUST, SOROS EGYIK ALAPÍTVÁNYA TÖBB MINT 13 EZER DOLLÁRRAL TÖMTE KI."
A Fidesz szóvivője arról beszélt, „Soros György spekulatív amerikai üzletember Gyurcsány Ferenc cége mellett még pénzzel tömi Bajnai Gordon alapítványát és több politikához közel álló civil szervezetet is, akik viszont rendszeresen támadják a magyar kormányt.”

Mint fogalmazott: „Velem együtt nyilván sokan gondolják úgy, hogy mindez nem véletlen. Bizonyos pénzügyi köröknek minden pénzt megérne az, hogyha a Gyurcsány-korszak visszatérne; a szabadrablás és minden idők legkorruptabb kormányzása újra folytatódhatna.”

Forrás: fidesz.hu


előzőhír archívumkövetkező



Copyright © 2005 Bőcs Község Önkormányzat | Minden jog fenntartva. | Design: Sitebuilding.hu - Honlap készítés | impresszum | email | admin | Bőcs Község honlapja