Nemzetgazdasági Minisztérium

 

Bőcs Község Honlapja

Hírek
Képgalériák
Intézmények
Letöltések stb.
Bőcs Község hírei RSS csatornánBőcs Község a Facebookon

Magyar Falu



2014.01.12. 23:52
Családi adókedvezmény - szélesedett az igénybevevők köre
Sajtótájékoztató

Ez év január 1-jétől azok is igénybe vehetik a családi adókedvezményt, akik eddig nem tudtak élni a lehetőséggel - hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleményében.

A kiskeresetűek az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékból is érvényesíthetik a családi kedvezményt, már a januári bér kifizetésekor is.

Mint írják: a családi kedvezmény egy vagy két gyermek után 10 ezer forint, a harmadik gyermektől pedig gyermekenként 33 ezer forint adómegtakarítást jelent. A szülők jövedelemi viszonyai alapján azonban eddig előfordulhatott, hogy személyi jövedelemadójukból nem tudták teljes egészében igénybe venni a gyermekek után járó kedvezményt. A járulékkedvezmény bevezetésével lehetőség nyílik arra, hogy az igénybe nem vett családi kedvezmény összegét levonhassák a járulékaikból.

"A munkáltató csak akkor veheti figyelembe a családi kedvezményt és járulékkedvezményt, ha a szülők a bér kifizetését megelőzően adóelőleg-nyilatkozatot tesznek."
Felhívják a figyelmet arra, hogy a munkáltató csak akkor veheti figyelembe a családi kedvezményt és járulékkedvezményt, ha a szülők a bér kifizetését megelőzően adóelőleg-nyilatkozatot tesznek. Így jelentősen emelkedhet a februárban kézhez kapott januári fizetés - áll a közleményben.

A tárca szerint ezt a nyilatkozatot célszerű minél korábban, már január első felében megtenni.

Ha a szülő a januári bérszámfejtési (nyilatkozat-átadási) határidőt lekési, a munkáltató a nyilatkozatot csak februári hónapra tudja majd figyelembe venni, és így a családi kedvezmény, járulékkedvezmény hatása a januári nettó bérben nem jelentkezik. A kedvezményt azonban a 2015-ben benyújtandó szja-bevallásban - utólag - is érvényesíteni lehet - olvasható a közleményben.

A tárca közleményében felhívja a figyelmet arra is, hogy a nyilatkozatot mindkét szülőnek és mindkét szülő munkáltatójának alá kell írnia.

Bár az adóelőleg-nyilatkozat bármilyen írásos formában megtehető, célszerű azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mintája alapján elkészíteni, mely az alábbi linken érhető el: http://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/adoeleoleg_nyilatkozatok.html.

"A tájékoztató segítséget nyújt abban, hogy minden kismama megtalálja a jogszabály rendelkezései közül azokat, amelyek rá vonatkoznak."
Az Országos Egészségpénztár (OEP) által kiadott tájékoztató segítséget nyújt abban, hogy minden kismama megtalálja a 2014. január 1-jén életbe lépett jogszabály rendelkezései közül azokat, amelyek rá vonatkoznak. Eszerint a gyed extra bevezetésének köszönhetően 2014. január 1-jét követően, ha újabb gyermek születik a családba, az idősebb testvér után járó ellátás továbbra is megilleti a szülőt, nem kell lemondani az ellátásról, mint korábban.

Példaként említi a sillabusz: ha a biztosított anyának a 2013. február 1-jén született első gyermeke jogán járó gyermekgondozási díj folyósítása alatt 2014. január 1-jén, vagy azt követően megszületik a második gyermeke, akkor az első gyermek jogán gyermekgondozási díjban részesül, és mellette a második gyermek jogán terhességi-gyermekágyi segélyt, majd ennek lejártát követően gyermekgondozási díjat kaphat. Az erre vonatkozó kérelmeket – csakúgy mint eddig – a foglalkoztatóhoz kell benyújtani.


A munkavállalók fizetnék meg a baloldali alkudozás árát
 
A baloldal eltörölné a családi adókedvezményt és adóemelést vezetne be – hangsúlyozta Selmeczi Gabriella.

Az elmúlt 24 órában a bukott baloldal újabb hazug színjátékát nézhettük végig – fogalmazott keddi sajtótájékoztatóján a Fidesz szóvivője, hozzátéve, „szemrebbenés nélkül azt is letagadják, amit még pár napja mondtak”. Már megint gőzerővel megy a sumákolás, mellébeszélés, hazugság-hazugság hátán – mondta.

Hangsúlyozta, a hatalmi alkudozásuk árát újra a magyarok fizetnék meg. Még a saját táborukat, a saját választóikat is becsapják – hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a bukott baloldal minden egyes politikusa eltörölné  a jelenlegi adórendszert. Gyurcsány Ferenc korábban egyenesen „perverznek” nevezte a családi adókedvezményt; a programjában neki is és mindegyik baloldali vezetőnek szerepel, hogy megszüntetnék azt – idézte fel.

Selmeczi Gabriella szólt arról is, hogy a baloldal adóemelést hajtana végre: a jelenlegi alacsony 16 százalékos adókulcs helyett 40 százalékos jövedelemadó bevezetésére készülnek. Persze erről egyértelműen nem beszélnek, ha nekik szegezik a kérdést, akkor sumákolnak – jegyezte meg, rámutatva, ezügyben is be akarják csapni a munkavállalókat. Közölte azt is, hogy az adóemelés egyúttal a fizetések csökkentését is jelenti, az adóból pedig, „amit a magyar emberektől, a magyar családoktól hajtanának be”, a bankok terheit akarják csökkenteni.

A munkavállalóknak hazudnak; titkolják előttük, hogy az alacsony adókulcs és a családi adókedvezmény eltörlésével 600 milliárdot húznának ki a zsebükből egyetlen év alatt – jelentette ki a fideszes politikus. Szavai szerint a jelenlegi adórendszer ennyivel többet hagy idén a munkavállalóknál, mint ami 2010 előtt volt.

Kiemelte, a munkavállalókra már a minimálbér fölött és az átlagbért keresőkre is adóemelés várna, ha ezt „Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Mesterházy Attila tehetnék”. Ezek a baloldal valós tervei, a többi az mind csak hazug színjáték – húzta alá.

A szóvivő közölte, a jelenlegi kormány ezzel szemben adócsökkentést hajtott végre, 2011-től több lépcsőben is. Legutóbb most január 1-jével, amikor csökkentettük a kiskeresetűek adóját, és további adócsökkentésben gondolkodunk – tette hozzá. Úgy fogalmazott, a jelenlegi kormány a fizetések csökkentése helyett béremeléseket kínál a munkavállalóknak.

"A munkavállalóknak hazudnak; titkolják előttük, hogy az alacsony adókulcs és a családi adókedvezmény eltörlésével 600 milliárdot húznának ki a zsebükből egyetlen év alatt."
Január 1-jével nőtt a minimálbér és ezáltal a pedagógusok bére. Béremelés indult a szociális és gyermekvédelmi dolgozók számára, szeptemberben folytatjuk a pedagógusok béremelését, és reményeink szerint az egészségügyi dolgozók fizetésének növelését is folytatni tudjuk. Nőtt a közfoglalkoztatottak bére, és tartósan nőnek a reálbérek is  – sorolta.

Selmeczi Gabriella elmondta, a bukott baloldal, a kormánnyal ellentétben, a magyar családoktól akar elvenni pénzt. Kifejtette, a kabinet megbecsüli a dolgozó embereket, a munkavállalókat, megbecsüli és elismeri, ha valaki gyermeket nevel. Mindezek mellett  képes is megteremteni a béremelésekhez szükséges pénzügyi-gazdasági feltételeket – szögezte le.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, minden magyar állampolgár látja, hogy Mesterházy Attilának, Gyurcsány Ferencnek és Bajnai Gordonnak „csak az az egyetlenegy lényeg, hogy megszerezzék a hatalmat”.

Emlékeztetett, hogy a baloldali kormányzás alatt nőtt a munkanélküliség, csökkent a gazdaság teljesítőképessége, az egészségügyben, a szociális ágazatban és az oktatásban pedig „tragikus állapotokat idéztek elő”.

Forrás: fidesz.hu


előzőhír archívumkövetkező



Copyright © 2005 Bőcs Község Önkormányzat | Minden jog fenntartva. | Design: Sitebuilding.hu - Honlap készítés | impresszum | email | admin | Bőcs Község honlapja