Nemzetgazdasági Minisztérium

 

Bőcs Község Honlapja

Hírek
Képgalériák
Intézmények
Letöltések stb.
Bőcs Község hírei RSS csatornánBőcs Község a Facebookon

Magyar Falu2013.08.18. 12:59
Bőcs rózsája és Zemplén szövetsége egymásra talált
Bőcs rózsája és Zemplén szövetsége egymásra talált

A Zempléni Településszövetségnél hagyomány, hogy minden évben máshol rendezik a ZTSZ napját, amelyet az idén Bőcs község látott vendégül. Az ünnepi közgyűlés keretében köszöntötték a szövetség új tagját dr. Mengyi Rolandot, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökét, elültették Bőcs rózsáját és sört is csapoltak a faluház melletti sörkútból.Sör folyt a díszkútból az ünnepi közgyűlésen

A sok hivatalos program mellett szükség van néha egy kicsit oldottabb keretek közötti találkozásra is, ahol megbeszélhetik a tagok a sikereiket, problémáikat, közös dolgaikat. Ezt a célt szolgálja a ZTSZ napja is, amelyet pénteken Bőcsön, a falunappal együtt rendeztek meg.  S. Nagy László Győző helyi polgármester köszöntötte a vendégeket. A gyerekek és kórus kulturális műsora után köszöntötték a szövetség legújabb tagját, dr. Mengyi Rolandot, egyben felkérték az ünnepi beszéd megtartására.

Dr. Mengyi Roland ünnepi beszédében az összefogás fontosságára hívta fel a figyelmet

„Mikor az egyéni kezdeményezések már nem érnek célba, akkor nem az elképzelések tárházát kell szűkíteni, hanem keresni egy olyan formát, megoldást, amellyel a tervek könnyebben megvalósíthatók. Ezt ismerték fel a Zempléni Településszövetség alapítói, mikor 1994-ben életre hívták a szervezetet, és ennek a gyümölcsét aratjuk le ma is, amikor új és újabb fejlesztési terveink, elképzeléseink megvalósításához hívjuk segítségül a szervezetet” - méltatta a ZTSZ mögött álló térségi összefogás jelentőségét dr. Mengyi Roland. Ez az összefogás egyre erősebb, 70 település és jelentős „holdudvar” áll mögötte. A szervezeti forma azonban önmagában kevés lenne, azt tartalommal is meg kell tölteni. A zempléni emberek érdekében kifejtett munkát nem csak politikusként, hanem magánemberként is nagy figyelemmel kíséri a megyei közgyűlés elnöke. 

„A jó hír az, hogy ebben a munkában nem vagyunk egyedül. Egy stabil, jól teljesítő ország részeként nagyobb esélyünk van a fejlődésre, mint valaha!” - utalt az ország eredményeire dr. Mengyi Roland, aki az alkalmat megragadva kiemelte, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye is jobban teljesít. Első sorban a széles körű közfoglalkoztatási programoknak köszönhetően csökkent a munkanélküliség. A nyilvántartott álláskeresők száma 2012 első negyedév végén 70,5 ezer volt, az idén azonos időszakban viszont már csak 65,8 ezer fő!  A munkanélküliségi ráta is mérséklődött, további örömteli hír, hogy nőtt a vállalkozói kedv megyénkben. Amíg 2012. félévkor 50,8 ezer volt a regisztrált vállalkozások száma Borsod-Abaúj-Zemplénben, addig az idén félévkor már 52,3 ezret tartottak nyilván. Büszkék lehetnek rá a ZTSZ tagjai is, mivel benne van a munkájuk eredménye. Itt az idő, hogy a szövetség és a megyei önkormányzat között kötött együttműködési szerződést megtöltsék tartalommal.

Az együttműködés jegyében ültettek közösen rózsát a közgyűlés tagjai

„Itt az idő, hogy a már megtalált kitörési pontokat megvalósítsuk. Ilyen a 37-es számú főút négysávosítása, a régóta tervezett 39-es út megépítése egy új Tisza híddal. Ami megóvná a belső területeket a tranzitforgalom terhelésétől, és egyben javítaná a családok a vállalkozások életminőségét, de meggyőződésem szerint a cégeknek, vállalkozásoknak is segítséget nyújtana. Ilyen rendkívül fontos kitörési pont még a történelmi borászati- szőlészeti kultúrára alapozott, úgynevezett kiegészítő élelmiszer- és turisztikai iparágak fejlesztése.” – fogalmazta meg a lehetőségeket dr. Mengyi Roland.

Májer József, a ZTSZ elnöke megköszönte a beszédet, majd szólt a szövetségi nap hagyományairól, amelyből már a 17.-et rendezik. Emlékeztetett rá, hogy a tagok 96 százaléka a 2000 fő alatti kistelepüléseket képviseli, ezért egyfajta missziónak tekintik a kistelepülések érdekképviseletét. Kiemelte a megyével ápolt jó kapcsolatokat. A közgyűlés egyhangúlag elfogadta, hogy jövőre Kovácsvágáson tartsák a szövetség napját, illetve Tiszakarádot felvették a tagok közé.

A közgyűlés zárásaként Bőcs polgármestere felkérte a tagokat, hogy ültessék el közösen a község nevét viselő, Márk Gergely által nemesített rózsát. Ezt követően pedig mivel Bőcs a sör hazája, ezért a faluház szomszédságában lévő díszkútból sört csapoltak.

 

 


előzőhír archívumkövetkezőCopyright © 2005 Bőcs Község Önkormányzat | Minden jog fenntartva. | Design: Sitebuilding.hu - Honlap készítés | impresszum | email | admin | Bőcs Község honlapja