Nemzetgazdasági Minisztérium

 

Bőcs Község Honlapja

Hírek
Képgalériák
Intézmények
Letöltések stb.
Bőcs Község hírei RSS csatornánBőcs Község a Facebookon

Magyar Falu



2013.07.23. 10:11
Technológiai Park, Város lett Onga
Technológiai Park B.A.Z. megyében

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzata fejlesztési ügynökségének bevonásával és a Miskolci Egyetem együttműködési megállapodást kötött Technológiai Park létesítése céljából.

Városi címet adományozott Áder János köztársasági elnök a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ongának.

Technológiai Park Borsod-Abaúj-Zemplén megyében


 
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzata fejlesztési ügynökségének bevonásával és a Miskolci Egyetem együttműködési megállapodást kötött Technológiai Park létesítése céljából.
Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke a megye és a régió hatalmas sikereként értékelte az együttműködési megállapodás megkötését, amely a Technológiai Park megvalósításának első és legfontosabb lépése. A közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy nem csak a klasszikus értelemben vett felső-magyarországi régió sikerére gondol, hanem Munkács-Kassa–Debrecen által határolt európai-léptékű régióra is.
 


Dr. Mengyi Roland: eurorégiós gazdasági növekedés bázisa lehet Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Dr. Mengyi Roland kifejtette, hogy egyre több embernek, szakértőnek is az a véleménye, hogy Kelet-Közép-Európában a következő 20-30 évben felső-magyarország lesz, azon belül is Borsod-Abaúj-Zemplén megye a legnagyobb fejlődés előtt álló terület, ebben a megyében fog legnagyobb mértékben növekedni a gazdaság, itt fog létesülni a legtöbb új munkahely.
A megye ehhez a jövőképhez igazította fejlesztési terveit, amely megvalósítása érdekében 10 fontos program, végrehajtandó feladat került meghatározásra. Ezen feladatok egyike a technológiai park kialakítása a Miskolci Egyetem területén.
 


A Miskolci Egyetem területén kap helyet az egyik fundamentuma megyénk gazdasági megerősödésének

Dr. Mengyi Roland hangsúlyozta, hogy a Technológiai Park célja, hogy a megye gazdasági szerkezetének átalakítását elősegítse, növelje megyénk hazai és nemzetközi tőkevonzó képességét, növelje a betelepülő vállalatok-foglalkoztatók számát, elősegítse a megye nehéziparának, iparának reorganizációját, illetve növelje a munkahelyek számát. A közgyűlés elnöke elmondta, hogy a Technológiai Park egy az egyetem területén kijelölt rész, amelynek feladata, hogy a Miskolci Egyetem évtizedes, évszázados tudásbázisát és az azon épült infrastruktúráját és szolgáltatásait biztosítsa a betelepülendő cégek számára. A kutatás, fejlesztés és innováció területétől egészen a területen megtelepedő gyártókapacitásig, termelésig.

Dr. Mengyi Roland a sajtótájékoztató végén a sajtó megjelent munkatársain keresztül megkérte a gazdaság azon szereplőit, akik a megyéért tenni kívánnak, hogy csatlakozzanak ezen célhoz és segítsék megvalósítását.
 


Köteles Tibor, az Önkormányzat fejlesztési ügynöksége és Prof. Dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem képviseletében egy a Technológiai Park létrehozását megalapozó együttműködési megállapodást írt alá

Dr. Patkó Gyula prof. rektor elmondta, hogy az egyetem életében is meghatározó mérföldkő a szerződés megkötése. Hangsúlyozta, hogy nemzetközi tapasztalatai alapján azok a technológiai parkok működnek jól, amelyek az egyetemen vagy az egyetem mellett működnek. Prof. Dr. Patkó Gyula kifejtette, hogy az egyetemen felhalmozott tudásbázist a gazdasági szereplők a Technológiai Parkon keresztül még jobban fogják tudni hasznosítani.

 

Város lett Onga!
 


Városi címet adományozott Áder János köztársasági elnök a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ongának. A Nagyközség július 15-től viselheti a címet - jelentette be sajtótájékoztatón Madzin Tibor polgármester. Az eseményen dr. Mengyi Roland, a Fidesz országgyűlési képviselője, egyben a megyei közgyűlés elnöke azt mondta: az ongaiak egy erős város polgárai lettek.
„Óriási dolog, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egyedüliként Onga kapott városi rangot, megérdemelte. Kívánom, szokják meg, hogy Onga városában laknak!” – mondta beszédében dr. Mengyi Roland. Mint fogalmazott: egyedülálló, hogy a romló demográfiai adatok ellenére Ongán az elmúlt években nőtt a lakosság száma, ami az ügyes városszervezésnek is köszönhető. Dr. Mengyi Roland reményét fejezte ki, hogy ez a dinamikus fejlődés folytatódhat a jövőben is. A Fidesz politikusa szerint a folyamathoz az is hozzájárult, hogy a település által benyújtott különféle pályázatok kétharmada pozitív elbírálásban részesült, mindösszesen kétmilliárd forinthoz jutottak. „Egy magabiztos, büszke, erős város tagjai lesznek, gratulálok Önöknek!” – zárta a beszédét dr. Mengyi Roland.
 


Dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő szerint folytatódhat ez a dinamikus fejlődés

Madzin Tibor polgármester felidézte, hogy a szocialista kormány idején hiába pályáztak, nem nyertek, ezért folyamatosan próbálkoztak, kibővítették a pályázataikat, és ez a munka most célbaért. Idén tizennyolc másik településsel együtt nyertek. Azt kérte az emberektől, „legyenek büszkék arra, hogy megkapták a városi rangot. Úgy fogalmazott: mosolyogva állnak a jövő előtt, mert komoly beruházások kezdődhettek el.
 


Madzin Tibor polgármester és dr. Mengyi Roland büszkén tartják Onga (mostantól) város zászlaját

A település dinamikus fejlődése ugyanis elsősorban a pályázatokon elnyert támogatásoknak köszönhető, ilyen például a 3. számú, Onga és Szikszó közötti, 8,7 km-es összekötő út megépítése, valamint az Onga – Ócsanálos közel 800 millió forintos árvízvédelemi beruházás, ami nagyban hozzájárul az emberek biztonságérzetéhez. Megkezdték a szikszói ipari terület bővítésének előkészületeit Onga irányába, ami számos munkahelyet teremt elsősorban a térségben élő családoknak. A fiatalokra is gondolnak: tervezik a Görgey Artúr Általános Iskola és Művészetoktatási Intézmény 2. számú épületének korszerűsítését is.

A nagyszabásúra tervezett városavatási ünnepséget szeptemberre tervezik, ez a nap lesz Onga Város Napja is.


előzőhír archívumkövetkező



Copyright © 2005 Bőcs Község Önkormányzat | Minden jog fenntartva. | Design: Sitebuilding.hu - Honlap készítés | impresszum | email | admin | Bőcs Község honlapja